Op 28 mei werd Broeinest Amsterdam geopend: een ontmoetingsplek voor (interieur)architecten en ontwerpers. Het is een initiatief van Baars & Bloemhoff, dat net als Stiho en Giebels onderdeel is van De Stiho Groep. Bij de bouw van Broeinest is bewust gekozen voor circulaire materialen. Bouwbedrijf BILTZ en Stiho werkten hiervoor samen.
Niek Schoenmakers van Broeinest: “Hergebruik en flexibiliteit staan centraal. Circulariteit is op twee manieren toegepast. Zo zijn de kozijnen en deuren gemaakt van circulair hout. Daarnaast zijn bijna alle materialen geschroefd, niet gelijmd. Dat betekent dat ze makkelijker opnieuw te gebruiken zijn. Dat ze circulair zijn, zie je niet. Ze kunnen nog jaren mee!”
Normaal gesproken doe je dat andersom. Je moet dus flexibel zijn, maar deze manier van bouwen heeft wel de toekomst. Grondstoffen zijn niet eindeloos.”
Toekomst
Anjo: “Werken met circulaire materialen is nieuw in de aannemerij. Materialen die anders zouden worden vernietigd, hebben nu waarde gekregen. Ik raad elke aannemer aan ervoor open te staan. Oók omdat je je ermee onderscheidt in de markt. Er moet toch een keer een einde komen aan de wegwerpcul-tuur? Als je bedenkt dat een merantiboom er 150 jaar over doet om te groeien, terwijl het hout maar zo’n 40 jaar wordt gebruikt, dat kan echt niet meer. Circulair werken vraagt om een aanpassing in de bouwkolom: de opdrachtgever, de uitvoerende partij en de leverancier moeten samenwerken om er een succes van te maken. Broeinest Amsterdam is een voorbeeld van hoe dat kan.”
Andere manier van werken
Werken met circulaire materialen vraagt om een andere manier van denken. Werkvoor-bereider Anjo Lonink: “Normaal gesproken maak je een plan en daar stem je je bouw-materialen op af. In dit geval waren de bouwmaterialen het uitgangspunt voor ons plan. Een voorbeeld: we hadden een oude stalen trap. We hebben de verdiepingshoogte aangepast aan de hoogte van de trap.
700 meter merbau
Toen het Bernhoven Ziekenhuis in Veghel werd gesloopte, haalde oogstbedrijf New Horizon Urban Mining er 700 meter merbau uit. Stiho, partner van het Urban Mining Collective, leverde een deel van het hout aan BILTZ. Uitvoerder Manuel Hekelaar: “We verwerkten het in Broeinest tot 15 kozijnen en 10 deuren. Mooi dat gebruikte bouw-materialen zo opnieuw worden ingezet.”